ekofirmaOkoło 1/3 życia spędzamy w pracy, coraz częściej nasz pobyt w biurze jest dłuższy niż pierwotne założenia. Ponieważ otoczenie, w jakim przebywamy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie, zachowanie wobec kolegów, znajomych oraz rodziny, a także na nasze zdrowie i jakość życia, warto o nie zadbać. Wiadomo, że praca to tylko jeden z aspektów naszego życia, ale satysfakcja z dobrze wykonanych obowiązków w faktycznie przyjaznej atmosferze w firmie owocuje dobrym nastrojem na resztę dnia (a często wiąże się również z poprawą finansów).

Miejsce i warunki pracy mogą zatem przyczynić się do większej zasobności naszego portfela oraz lepszego samopoczucia, ale nie tylko.

Pracując zawodowo, wykonując nasze codzienne obowiązki w firmie, przebywając w biurze generujemy przecież zużycie olbrzymich ilości energii, wody i innych zasobów, w tym zwiększamy emisję gazów cieplarnianych. Biorąc pod uwagę czas, jaki spędzamy w pracy, oraz ogólnie coraz większą troskę o ochronę przyrody, warto też wiedzieć, co można zrobić niewielkim kosztem, aby miejsce pracy było przyjazne środowisku, a tym samym i pracownikom.

Czasem dokonanie zmiany wydaje się zbyt trudne, zwłaszcza kiedy nie jest się szefem, a czasem nawet wówczas, gdy się nim jest. Warto jednak pamiętać, iż naprawdę każdy może wiele zrobić, jeśli tylko chce i potrafi odrobinę się poświęcić.

Zaprezentowane poniżej czynności, to zaledwie 5 prostych kroków ku stworzeniu miejsc pracy przyjaznych środowisku. Stanowią one co prawda zaledwie ukłon w stronę ekologii, ale potrafią jednak wiele zdziałać. Wdrożenie tych działań nie wymaga wiele wysiłku, dlatego zachęcamy do wypróbowania ich, a tym samym poprawienia jakości własnego miejsca pracy, zwiększenia satysfakcji z przebywaniu w miejscu przyjaznym środowisku i zapoczątkowania kreowania nowego wizerunku przedsiębiorstwa.

5 kroków ku ekologii firmie

1. Papier i zasady druku w nowoczesnym świecie komputerów

Pomimo wszechobecnej elektroniki i komputeryzacji papier nadal stanowi podstawę funkcjonowania biura. Oprócz „biednych” drzew poświęcanych na jego produkcję, warto mieć na uwadze jeszcze inny aspekt. Większość papieru pochodzi z pierwotnych lasów i jest wybielana chlorem, co powoduje powstawanie toksycznych dioksyn. Lepiej korzystać z papieru z recyklingu, przy którego produkcji zużywa się o 90% mniej wody i połowę mniej energii. Jego jakość niczym nie odbiega od jakości papieru wyprodukowanego z drewna. Doskonale nadaje się on do wszystkich prac biurowych.

Papier do drukarek stanowi ponadto 70% śmieci w typowym biurze. Zmniejszając jego nieuzasadnione zużycie, znacząco obniża się zatem koszty jego zakupu oraz wywozu odpadów. Warto starannie formatować dokument, aby uniknąć wielokrotnego drukowania go bądź pozostawiania na nowej stronie dwóch linijek tekstu. Kartki mają też dwie strony – jeśli zadrukowano jedną i dokument przestał być potrzebny, po drugiej stronie można robić notatki robocze, przedłużając żywotność papieru.

2. Przybory do pisania w wersji eko

W każdym biurze znajduje się mnóstwo pisaków, długopisów, markerów, ołówków itp. Większość to niestety przybory jednorazowego użytku, trafiające do śmieci zaraz po wypisaniu. Skutkiem tego ilość plastikowych śmieci rośnie rocznie o kilkaset ton. Wystarczy jednak zamienić jednorazowe przybory do pisania na długopisy, pisaki, ołówki i pióra wielokrotnego użytku (do ponownego napełniania, na wkłady, na rysiki). Co więcej, można odszukać również takie, które wykonane zostały z nadającego się do przetworzenia plastiku, papieru lub drewna bądź też z całkowicie biodegradowalnego bioplastiku (ze skrobi kukurydzianej). Warto również poszukać produktów z drewna uprawianego na zrównoważonych plantacjach lub z jego substytutów, na przykład papieru i plastiku z recyklingu, ścinków drewna i drelichu z odzysku.

3. Kuchnia w firmie – miejscem oszczędności, zdrowia i ochrony przyrody

Dobrze wyposażona kuchnia w miejscu pracy, to spory komfort zarówno dla pracowników, jak i pracodawcy. Można przynieść gotowe jedzenie z domu lub przygotować coś samodzielnie, redukując koszty oraz odpady wynikające z zamawiania gotowych posiłków. Jest to rozwiązanie nie tylko tańsze, ale i zdrowsze. Aby jednak w pełni tak było, warto wyposażyć kuchnię w firmie w naczynia oraz przybory wielokrotnego użytku zamiast jednorazowych papierowych, plastikowych czy styropianowych tacek, talerzy, kubków i sztućców. Generują one większe koszty utylizacji odpadów, a cześć z nich nie podlega recyklingowi. Inwestycja w trwałą zastawę wykonaną dodatkowo z tworzyw przyjaznych środowisku (np. bambus biodegradowalny, biotworzywa ze skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej) z pewnością się zwróci.

Jeśli w biurze nie ma kuchni, ale pracodawca zapewnia swym pracownikom kawę, herbatę oraz inne napoje, warto zainwestować w trwałe, porcelanowe kubki lub w szklanki. Tak mała rzecz może wiele zmienić, ponieważ redukuje emisję gazów oraz ilość odpadów związanych z produkcją, transportem i wyrzuceniem do śmieci średnio miliona ton papierowych i plastikowych kubków (i talerzy) rocznie.

Wiadomo, że trwałą zastawę należy myć, przy czym zużywa się wodę oraz energię elektryczną, ale analizy wykazują, że przykładowy kubek podczas swojej żywotności (ok. 3 tysięcy użyć) pozwala zmniejszyć produkcję śmieci 30-krotnie i 60-krotnie zredukować skażenie powietrza w porównaniu z kubkami jednorazowymi.

Należy pamiętać również o odpowiedniej segregacji odpadów w biurowej kuchni. Powinny się w niej znaleźć pojemniki na opakowania plastikowe, szklane oraz aluminiowe, a także na odpadki organiczne.

4. Komputer w stanie czuwania

Wydaje się, iż nie ma w ciągu dnia takiej chwili, aby warto było wyłączyć komputer lub wprawić go w stan czuwania. Jeśli odchodzimy od biurka, to naprawdę tylko na chwilkę. Tymczasem może się okazać, że każdego dnia znajdzie się co najmniej godzina, nie licząc czasu spotkań, przerw na kawę, lunch, rozmowę telefoniczną, podczas której nie korzystamy z komputera. Aktywując tryb czuwania, można zmniejszyć zużycie elektryczności do niespełna 5% pełnej mocy. Ustawiając wyłączanie monitora oraz twardego dysku po ok. 10 minutach bezczynności, zapewniamy firmie sporą oszczędność a środowisku mniejszą emisję szkodliwych gazów. Zwłaszcza gdy musimy niespodziewanie na jakiś czas zostawić komputer i zrobić coś innego.

5. Rośliny w biurze – wart uwagi banał

Kwiatki doniczkowe, rośliny pokojowe czy zwykłe kaktusy odgrywają istotną rolę w tworzeniu środowiska pracy. Postawione na biurku nie tylko ładnie wyglądają, ale też działają jak naturalny filtr absorbujący z powietrza zanieczyszczenia a z komputera promieniowanie. Uzupełniają ponadto zawartość tlenu w biurze i działają chłodząco (dzięki aktywnemu parowaniu – transpiracji). W pobliże komputera zalecane są, m.in.: skrzydłokwiat, adiantum (złotowłos), bluszcz pospolity, figowiec benjamina, zroślicha.

Badania wykazują również, iż rośliny doniczkowe to swego rodzaju bariera ochronna przed bakteriami chorobotwórczymi – znacząco redukują bowiem zmęczenie i spadek odporności, chronią przed kaszlem, bólem gardła oraz chorobami przeziębieniowymi (np. nefrolepis).

Kwiaty obniżają poziom stresu, a ich zieleń pozwala odpocząć oczom.

environmental-protection-683437_1280

 

Źródła:

K. McKay, J. Bonnin, Ekologiczna praca. 100 sposobów, aby ochrona środowiska stała się naszym znakiem firmowym, Warszawa, 2011.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ